Mikrobiomtest – Mikrobiomitesti

Numera forskas allt mer om människans bakterieflora och dess betydelse för olika sjukdomar.
Nu är det möjligt att göra Mikrobiomtest via oss. Du får med dig ditt provrörspaket hem, tar avföringsprovet och skickar det vidare. Provsvar kommer efter ca 2 veckor, då bokas ett besök på sjuksköterskemottagningen – vi går igenom provsvaren och rekommendationer för fortsatt behandling fås.
Mikrobiomtest För vem/när
  • Besvär med mage och tarm, kroniska problem som förstoppning, diarre, illamående.
  • Misstanke om inflammatoriska tarmsjukdomar som MB Crohn, colitis ulcerosa
  • Misstanke om matintolerans
  • Utvärdering av hälsotillstånd
  • Störningar i immunbalansen (allergier, infektioner, känslighet etc.)
  • Bedömning av bakteriefloran
  • Bedömning av dysbios
 Genom den här testningen kan du få fram:
Avföringsens Ph
Aeroba bakterier
Anaeroba bakterier
Jästsvamp
Matsmältningsrester
Elastas
Alfa1 antitrypsin – läckande tarm
Kalprotektin – Infektioner
Sekretoriskt Iga –
Parasiter
Parasiter -EIA

Mikrobiomitesti

Akkreditoitu Mikrobiomi on kotona ulostenäytteestä otettava laboratoriotesti jolla tutkitaan laajasti suoliston hyvinvoinnin tilaa. Suoliston epätasapainotilojen ”arvaaminen” oireiden perusteella on erittäin vaikeaa johtuen eri vaihtoehtojen määrästä. Tehokkaan hoidon suunnittelu lähteekin siitä että tiedetään mitä ollaan hoitamassa.
MILLOIN JA KENELLE?
● Maha-suolistokanavan vaivat
● Kroonistuneet ongelmat kuten ummetus, ripuli, pahoinvointi
● Epäily tulehduksellisista suolistosairauksista kuten Crohnin tauti, colitis ulcerosa
● Epäily ruokaintoleransseista
● Yleisen terveyden tilan arviointi
● Maha-suolikanavan sairauksien hoitokontrollit
● Immuunisysteemin häiriöt (allergiat, infektio- herkkyys jne.)
● Suoliston bakteerikannan määritys antibioottikuurin jälkeen
● Apukeino ruokavalion arvioimiseen
● Dysbioosin määritys
PARAMETRIT:
Ulosteen PH – PH muutoksia aiheuttaa happoittavien tai alkalisoivien bakteerien liikakasvu.
Aerobiset bakteerit – Ryhmään kuuluvat mm. enterobakteerit kuten E. coli, Citrobacter, Enterobacter, Hafnia, Klebsiella, Morganella, Proteus, Pseudomonas, Serratia and Yersinia. Osa niistä tuottaa endo– ja sytotoksiineja jotka voivat aiheuttaa limakalvon inflammatorista ärtymystä ja niiden liikakasvu tulisi hoitaa. Vastaavasti esim. E.coli tuottaa muiden bakteerien kasvua hillitseviä yhdisteitä ja on siksi tarpeellinen.
Anaerobiset bakteerit – Hyödyllisiä bakteereja kuten Bifidobacterium sp., Lactobacillus sp. joiden merkitys terveelle suolistolle on suuri. Niiden metaboliatuotteet estävät haitallisten bakteerien kolonisaatiokykyä sekä happamoittavat suolistoa. Haitallisista bakteereista mitataan mm. Clostridium sp.
Hiivat ja home –  Hiivasienet eivät ole osa normaalia suolistoa, mutta sitä kulkeutuu ruuan mukana pieniä määriä. Jos suoliston immuniteetti ja floora ei ole kunnossa niin hiiva voi kolonisoitua aihetuttaen usein erilaisia ongelmia.
Ruuansulatus – Sulamattomat ainesosat ulosteessa (rasva, proteiini, sokeri) sekä kuidun ja veden määrä.
Elastaasi –  Haiman erittämän ruuansulatusentsyymin määrä.
Alfa-1 antitrypsiini –  Proteaasi-inhibiittori, kuvaa suolistoon vuotavien plasmaproteiinien määrää. Sitä käytetään yhtenä ”vuotavan suolen syndrooman” merkkiaineena arvioitaessa suoliston läpäisevyyttä. Se nostaa allergiariskiä suoliston (etenkin ruokaperäisille) antigeeneille.
Kalprotektiini –  Koko suolikanavan tulehduksen mittari (syynä voi olla tulehdukselliset suolistosairaudet, kasvaimet, polyypit, tulehduskipulääkkeiden aiheuttamat limakalvovauriot, kanavan bakteeri– ja virusinfektiot, koliitti, allerginen reaktio jne.) Kohonnut kalprotektiini on yksi peruste tähystykselle.
Sekretorinen IgA –  Limakalvon paikallinen immuunipuolustusjärjestelmä patogeeneja vastaan mm. estämällä patogeenin tarttumista limakalvon pintaan, jolloin mikrobi ei pääse tunkeutumaan elimistöön. Lisäksi IgA:n on osoitettu neutraloivan myös muita biologisesti aktiivisia antigeenejä, kuten mikrobien tuottamia toksiineja ja entsyymejä.
Parasiitit –  OPTIO: Parasiittien mikroskopointi kahteen kertaan OPTIO: tutkitaan myös antigeenimääritykset epäiltäessä giardiaasia, kryptosporidioosia tai amebiaasia.
IHMISEN RUUANSULATUSJÄRJESTELMÄ Ruuansulatusjärjestelmällä on keskeinen merkitys terveydelle. Yli puolet puolustussoluista sijaitsee suolistossa, joten se on tärkeä osa elimistön puolustuskykyä eri taudinaiheuttajia vastaan. Moni kärsii ruuansulatuskanavaan liittyvistä oireista kuten turvotuksesta, ummetuksesta, kroonisesta ripulista ja tulehduksellisista suolistosairauksista. Joillakin oireiden takana voi olla kasvain tai syöpä.
SUOLISTOA KOKO PITUUDELTA Suolistoa on 7,5 metriä ja sen sisäseinämät ovat täynnä poimuja ja pieniä ulokkeita – villuksia. Yhteenlaskettu suoliston limakalvojen ala on 300 m2 ja siten se on meidän laajin alueemme jolla on suora yhteys ulkopuoliseen maailmaan. Ihminen ehtii elämänsä aikana nauttia noin 65 tonnia ruokaa ja 50 000 litraa nesteitä. Ravinnosta elimistö saa tarvitsemansa hivenaineet ja vitamiinit suoliston ja ruuansulatusentsyymien toiminnan ansiosta. Tästä syystä krooniset ruuansulatusongelmat voivat johtaa moniin sairauksiin ja terveyden tilan heikkenemiseen.
’’SUOLISTO-AIVOT’’ Suolistoa ympäröi suurempi määrä hermosoluja kuin mitä selkäytimessä on: yli 100 miljoonaa. Ne ovat samanlaisia hermosoluja kuin aivoissa ja ne muodostavat nk. suoliston aivot tai ’’second brain’’. Sanonta ’’perhosia vatsassa ’’ tai kovan stressin tuomat vatsatuntemukset kuvaavat tätä suoliston ja hermoston yhteistoimintaa. Aivojen, suoliston ja selkäytimen hermosolut kommunikoivat keskenään hormonien ja sähköisten impulssien avulla ja myös tätä kautta on suoliston terveys tärkeä koko ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Suoliston terveydentila voi vaikuttaa mielialaan, stressinsietokykyyn ja esim. muistiin. NÄYTTEENOTTO: Ulostenäytteen voi ottaa kotona näyteputkeen, joka postitetaan laboratorioon analysoitavaksi. (Astris Lääkärikeskus)